Ga naar de inhoud
Home » Wat te doen

Wat te doen

De energieprijs is nog steeds hoog en dat is eigenlijk heel logisch. De energie raakt op, de gaskraan in Groningen is definitief dicht en we moeten ons gas nu in het buitenland kopen. Er zullen altijd mensen zijn die de energieschaarste ontkennen of negeren en de problemen vooruit schuiven. Energieprijzen zijn nog lang niet op het niveau van voor de crisis en zullen dat niveau waarschijnlijk ook niet meer bereiken. De ontwikkeling van de energieprijzen kun je hier in de gaten houden. Mede door onzekerheden over de salderingsregeling en boetes voor het terug leveren van energie, weten velen niet meer goed wat ze moeten doen.

Gelukkig kan je veel doen om energie te besparen. Dat kost geld dat kan je maar één keer kunt uitgeven. Doe het dus met verstand. Ga niet zomaar in op de snelle oplossingen die je op het internet vindt. Kijk bij de onafhankelijke organisaties die eerlijke informatie geven. Helaas is het moeilijk om een totaalplaatje te schetsen, er zijn altijd zaken die net niet op jou van toepassing zijn.

Na de oriëntatie is het verstandig om je goed te laten adviseren. De werkgroep “Warm Medemblik” kan je daarbij helpen.

We proberen alle benodigde informatiebronnen te leveren. Hierbij gaat het om de totaal uit te voeren maatregelen van het project. We hebben een handig stappenplan gemaakt. Voordat je zomaar iets gaat doen, moet je eerst weten waar de problemen zitten. Van oudsher was het nauwelijks een probleem als je veel warmte kwijtraakt, je ging gewoon meer stoken. Dat was toen redelijk betaalbaar, dat is nu drastisch veranderd. Ook als je van het gas af bent, heb je een energierekening, al is deze wél lager.

In het stappenplan doorlopen we alle stappen in de juiste volgorde en het is verstandig om die volgorde ook aan te houden. Denk niet ‘ik ga meteen een warmtepomp kopen’, want dan snijdt je jezelf in de vingers, later zal wel duidelijk worden waarom.