Ga naar de inhoud
Home » Wat kunnen we voor je betekenen?

Wat kunnen we voor je betekenen?

Vraag (en aanbod): Het wordt steeds duidelijker dat er behoefte is aan betaalbaar advies. Als het gaat om de vraagkant, dan herkennen we 4 groepen:

  1. Huiseigenaren met individuele verwarming. De eigenaar is zelf helemaal verantwoordelijk en kan dus zelf beslissen, binnen de regels, welke oplossing daar genomen gaat worden. Een advies van een energie adviseur kan dus helemaal van begin tot eind in kaart gebracht worden. Het advies van onze adviseur dient m.i. onafhankelijk te zijn. Het DBL is bijvoorbeeld een geschikte instantie om in overleg advies te geven over een eventuele uitvoerder.
  2. Huiseigenaren met een collectief verwarmingssysteem. In dit geval is er een collectief systeem en wordt er voor de verwarming, gezamenlijk een keus gemaakt in samenspraak met medebewoners. De energiecoach zal zich niet willen/ kunnen bemoeien met het verwarmingssysteem, wél eventueel met de maatregelen om het huis energiezuiniger te maken, op verzoek van een individuele eigenaar. Eventuele zonnepanelen is een twijfelgeval, zijn ze individueel aanwijsbaar of is het een gezamenlijke aanschaf.
  3. Huurders. Dan is er ook nog de derde groep waar de verhuurder de verantwoordelijke partij is voor het verduurzamen van de verwarmingsinstallatie. De energiecoach kan daar aan bewoners adviezen geven op het gebied van isolatie zoals tochtmaatregelen, isolatieverbetering, radiatorfolie, verlichting en verbruiks gewoontes zoals lang douchen, douchekop enz.
  4. De laatste, vierde groep, is eigenlijk een mix van 1 en 2, de VVE van appartementen. Dit vereist een aparte aanpak die ik nu even buiten beschouwing laat. De braderie heeft overigens wel laten zien dat daar een probleem schuilt, er kwamen veel vragen over.

Hoe kan de werkgroep daarop inspelen?

Er dus blijkt behoefte te zijn aan informatievoorziening op verschillende vlakken:

A             Via informatiebijeenkomsten, kennissessies, boekjes, website en de media

B             Een energiegesprek waarbij een energiecoach, op verzoek, langs een woning gaat.

C             Een energieadvies of maatwerkadvies * waarbij een adviseur in een aantal uren, op verzoek, het maatwerkadvies geeft.

D             Soms moet er aanvullend een warmtescan gemaakt worden.

Zelf hechten we bij een energieadvies * (maatwerkadvies) veel aan onafhankelijke informatie, dus geen relatie met welk bedrijf dan ook. Vervolgens kan de klant met het advies naar bedrijven gaan of zich laten informeren door bv. Duurzaam Bouwloket (DBL) die een database heeft van bedrijven die zich met dit onderwerp bezighouden.

De werkgroep heeft de ambitie om, op verzoek, een energiegesprek van een uur, een warmtescan/infraroodscan indien nuttig of een energieadvies (of maatwerkadvies) van een aantal uren te kunnen aanbieden tegen een bescheiden vergoeding.

Soms is het mogelijk om een energieneutrale woning te bezoeken en kunt u een praatje maken met de mensen van de werkgroep, uiteraard op afspraak.

Onze gemeente heeft ca. 45.000 inwoners in 20.000 woningen. Het overgrote deel is bij lange na niet energieneutraal of van het gas los. Een forse uitdaging dus om dat met een paar vrijwilligers te doen. We hebben dus ook hulp nodig om de werkgroep uit te breiden en enthousiast te houden.

Ben je geïnteresseerd om mee te doen, heel graag, kijk dan bij Contact