Ga naar de inhoud
Home » Info over warmtescan

Info over warmtescan

Wat kun je verwachten van een warmtescan?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de condities goed moeten zijn, om een goede warmtescan te kunnen doen. Het moet bij voorkeur buiten 5 °C of lager zijn, anders is het temperatuurverschil te klein om goed te kunnen meten. De zon mag niet schijnen, anders warmt deze de buitenmuur op en soms ook de vloer in de woning. Daarnaast mag het ook niet waaien, anders vereffenen de temperatuurverschillen teveel. Kortom, meestal komt alleen het winterseizoen in aanmerking voor een warmtescan, en dan bij gunstig weer.

Hoe maken we een warmtescan?

Een warmtescan wordt gemaakt met een warmtecamera, oftewel een infrarood camera. Deze kan temperaturen meten van alle niet-glimmende oppervlakken. Het wordt daarom gebruikt om zowel binnen als buiten een woning de temperaturen te meten. Hiermee krijgt u een duidelijk beeld van eventuele warmtelekken in huis. Er bestaan verschillende soorten warmtelekken, die speciale aandacht vereisen. De grootste boosdoeners zijn de kieren en naden. Een goede tweede is de slechte isolatie. Bij isolatie gaat de warmte door het materiaal heen. Dat kan zijn een muur, al dan niet met een opgevulde spouw, maar dit kan ook een dak zijn dat niet goed is geïsoleerd.

Kieren en naden

Lastiger zijn de verliezen door kieren en naden. Juist bij oudere woningen van voor 2000 komt dit veel voor. Met de warmtecamera kunnen we in de woning plekken vinden waar de koude lucht binnenkomt. Je kunt echter niet zien waar de warme lucht weer naar buiten gaat. Soms is het vanaf de buitenkant te zien, maar zeker niet altijd.

Warmteverliezen door tocht, en dat is het, wordt infiltratie genoemd. Het is lastig om de foto’s te interpreteren, want wanneer is het tocht en wanneer is het reflectie of spiegeling. Een energiecoach zal dat kunnen beoordelen, hij heeft hier een training voor gevolgd.

Warmteverlies oplossen

Omdat de infrarood foto’s van de warmtescan een toelichting nodig hebben, zal de energiecoach deze met u bespreken, al dan niet tijdens de rondgang.

Wanneer u een warmtescan laat maken, is dat met de bedoeling om met behulp van de resultaten actie te ondernemen om het warmteverlies op te lossen. In een energiegesprek zal de energiecoach u advies geven over energiebesparende maatregelen waarbij de warmtescan een goede aanvulling is.

Reken bij het energiegesprek met warmtescan op minimaal anderhalf uur tijdsbesteding.

Wij vragen voor een energiegesprek met warmtescan een vergoeding van € 40,-.