Ga naar de inhoud
Home » Quick-Wins elektra

Quick-Wins elektra

Als we onnodig energieverbruik kunnen verminderen dan gaan we meteen besparen. Duhuh, bij de energieprijzen van maart 2022 kost elk klein adaptertje, elke zuinige tv of radio al gauw € 5 per jaar aan elektriciteit, alleen in stand-by. Elk apparaat trekt ongeveer 1 Watt en dat is 8,7 kWh per jaar. Ik vermoed dat er heel veel woningen te vinden zijn met 15 of meer apparaten op stand-by. Dat scheelt nu € 75 per jaar.

Denk ook aan een verouderde wasmachine, wasdroger, koelkast of vriezer van 10 jaar oud.

Het zal wel bekend zijn dat gloeilampen en halogeenlampen ook verhoudingsgewijs veel gebruiken. Neem daarvoor dan ledverlichting.

Elektrisch koken is goedkoper dan koken met gas. Huhh? Daar zijn meerdere redenen voor. Bij het koken met gas, ontstaat er vocht en CO2 in huis. Deze MOET je afzuigen anders krijg je meer vocht in huis. Met elektra is ongeveer 2 keer zuiniger als met gas. Bij gas gaat er veel warmte lang de pan en dat ben je kwijt. Met inductie wordt uitsluitend de bodem van de pan warm of heet. Bovendien is het veiliger. Besparing met de huidige tarieven ca 150 euro per jaar (van 100 m3 naar 50 m3 per jaar).

Was op 40 graden (Eco stand)

Heb je een gasketel met vloerverwarming, dan heb je ook een pomp om het water door de vloerverwarming te pompen. Meestal draait de pomp continu, ook als er geen verwarming is vanaf de ketel. Een pomp kan wel tot 100 W gebruiken. Dat is dan 2,4 kWh per dag en kost per dag € 1,20, ook als er geen verwarming aan staat. Je kunt dan eventueel op 2 manieren besparen. Zoek even op “pompschakelaar vloerverwarming”. Deze apparaatjes zijn te koop vanaf ca € 40 tot € 70, je bespaart dan sowieso een half jaar elektriciteit maar ook de periode in het voor- en najaar als de kachel niet warm is. In het voorbeeld zou je ca. € 300 per jaar kunnen besparen.

Meer informatie b.v. op de website van Duurzaam bouwloket

Soms is de pomp heel oud en gebruikt deze ook veel elektriciteit. Moderne vloerpompen gebruiken vaak aanmerkelijk minder elektriciteit.

Gebruik liever geen airco maar een ventilator.