Ga naar de inhoud
Home » Quick-Wins do’s and Don’ts

Quick-Wins do’s and Don’ts

Radiatorfolie kan nuttig zijn als de radiator tegen een buitenmuur staat en werkt beter naarmate de radiatortemperatuur hoger is. Bij een tussenmuur is het dus minder van belang omdat de muur weliswaar wordt opgewarmd maar de warmte in huis blijft.

Bij een waterkoker is het van belang om niet meer water op te warmen dan er gebruikt wordt. De rest van het hete water is op een dure manier opgewarmd.

Maak geen gebruik van een radiator omkasting. Bijvoorbeeld de Sentimo waar reclame voor wordt gemaakt. Hierdoor moet de radiator een hogere temperatuur hebben om dezelfde warmteafgifte te hebben. De efficiëntie van de verwarming gaat hierdoor achteruit. Ook al kan het er mooier uitzien.

Ontlucht de radiator. Als er lucht in de radiator achterblijft, is de stroming minder en de warmteafgifte ook.

Worden alle radiatoren voldoende warm in normaal bedrijf? Zo niet, laat de centrale verwarming waterzijdig afregelen. Dan krijgen alle radiatoren hun eigen portie warmte.

Als je een wasmachine of afwasmachine aan zet, zorg dat je er optimaal gebruik van maakt. Laat het draaien als hij vol is, niet voor “een handdoek” of “een bordje”.

Als een koelkast of vriezer geen automatische ontdooiing heeft, zorg dan dat je af en toe het ijs weghaalt. Deze apparaten zijn aanmerkelijk zuiniger zonder al dat vastgevroren ijs.

In een koelkast zit voor het afvoeren van water meestal een gaatje aan de achterkant. Zorg dat deze niet verstopt zit. Prik het gaatje even door. Het water komt in een opvangbakje terecht op de motor. Door de warmte van de motor verdampt dat water en wordt de motor gekoeld.

Zet de koelkast of vriezer niet kouder dan nodig 6 graden resp. -18 graden. Hoe kouder, hoe meer energie het kost. Zet een tweede koelkast of – vriezer niet aan als het niet nodig is. Hoe kouder een koelkast of vriezer staat, hoe minder energie deze verbruikt. Bijvoorbeeld in een schuurtje. Plaats ze niet in de zon en sluit de deuren goed. Let ook op dat een vriezer niet in de snel vriesstand blijft staan.

De meest bekende. Bij een gaskachel of gas cv: zet de thermostaat niet hoger dan nodig. Bijvoorbeeld om 21.00h de thermostaat lager zetten. Het huis is toch niet meteen afgekoeld. Een warmtepomp echter is efficiënter als deze langdurig op dezelfde temperatuur ingesteld staat.