Op 6 februari werden de energiecoaches tijdens de maandelijkse vergadering in het gemeentehuis verrast met gebak. Er was dan ook wat te vieren: de oprichting van Stichting Warm Medemblik.
De duurzaamheidsgroep die eens gestart was door een paar enthousiaste inwoners van de gemeente, is inmiddels uitgegroeid tot een groot team van vrijwilligers die mensen thuis bezoeken en adviseren bij het verduurzamen van hun woning. Op 18 januari 2024 is Warm Medemblik officieel een stichting geworden.
Verdere groei Stichting Warm Medemblik
Dankzij de nieuwe status, kan de stichting verder uitgroeien en komt zij in aanmerking voor subsidie om energiecoaches op te leiden, lesmateriaal, promotiemateriaal en apparatuur aan te schaffen voor metingen in de woningen.
Vooral in de wintermaanden ontvangt Warm Medemblik veel aanvragen voor een energiegesprek. Zeker na het verkrijgen van Infrarood camera’s om warmteverlies te meten, werd het druk. Gespecialiseerde energiecoaches krijgen ook steeds meer maatwerkopdrachten. Zo werd onlangs advies uitgebracht voor het verduurzamen van zorgboerderijen.
Inmiddels worden ook in andere West-Friese gemeenten adviesgroepen opgezet naar model van Warm Medemblik. De werkgroepen werken daarbij onder meer samen bij het opleiden van energiecoaches. Die zijn hard nodig, want er moet nog veel gebeuren. Vanaf 2026 zijn huiseigenaren verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Ze kunnen ook kiezen om volledig over te stappen op een lucht- of bodemwarmtepomp, waardoor zij volledig van het gas af kunnen. Stichting Warm Medemblik helpt huiseigenaren om de juiste stappen daarvoor te nemen.
Ook energiecoach worden?
Binnenkort gaan de nieuwe cursussen van start. Heb je belangstelling om meer te leren over energie besparen en het verduurzamen van je woning? Of misschien ben je zelf al van het gas af of ver gevorderd in de verduurzaming van je woning en wil je deze ervaring inzetten om anderen te helpen. Meldt je dan aan op energiecoach te worden.