Wethouder Harry Nederpelt heeft onlangs een nieuwe warmtebeeldcamera overhandigd aan Theo van Lieshout, voorzitter en oprichter van Warm Medemblik. De vrijwilligersorganisatie is daar erg blij mee, het hulpmiddel stond al enige tijd op het wensen lijstje.
Wat doet een warmtebeeldcamera?
Met behulp van deze camera is het makkelijker om warmtelekken op te sporen. De warmtebeeldcamera registreert infrarode straling die objecten uitstralen. Deze techniek heet thermografie. Deze contactloze meetmethode maakt kleine temperatuurverschillen in de infrarode bandbreedte zichtbaar. De detector van een warmtecamera is zeer gevoelig voor infrarode straling. Hij maakt de gemeten temperatuur zichtbaar voor het menselijk oog via een thermisch beeld.
Bij het opmeten van straling bij ramen, deuren en muren wordt deze omgezet in een elektrisch signaal. Op het display van de camera zie je deze signalen in een bepaalde kleur. Dit beeld noemen we een thermogram. Het lijkt op een normale foto maar het is een visuele weergave van de gemeten temperaturen, waarbij de hoge temperaturen vaak een iets lichtere kleur hebben en de lage temperaturen een donkere.
Wat doet de energiecoach met de camera?
Met de warmtebeeldcamera kunnen de energiecoaches van Warm Medemblik bij inwoners kijken of hun woningen goed zijn geïsoleerd. De meting geeft een beeldende eerste indruk van onnodig energieverlies in een huis. Voor we een warmtebeeld maken van uw woning, is het belangrijk dat u 24 uur voor de meting de hele woning op kamertemperatuur brengt, daarnaast moet u de ventilatieroosters sluiten en de gordijnen moeten open zijn tijdens de meting.
Helaas is het niet altijd mogelijk om de camera in te zetten bij een energie(maatwerk)advies. Om een goed warmtebeeld te krijgen, moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur. Een verstoring door zonnestralen of neerslag kan al een vertekend beeld geven. Uit ervaring weten we dat de omstandigheden voor een warmtemeting het beste zijn ’s winters vroeg in de ochtend of bij bewolking.
Voor het energiegesprek met warmtescan (ca 1,5 uur) rekenen wij € 40. Voor het beste resultaat van de warmtescan geldt dat het koud moet zijn om grote temperatuurverschillen te kunnen ontdekken. Er worden geen losse warmtescans uitgevoerd. U krijgt binnen enkele dagen na het adviesgesprek een verslag van hetgeen besproken is en heeft u zo gelijk een contactpersoon voor wanneer er nog onduidelijkheden zijn.
Bent u benieuwd uw woning warmtelekken, kieren of koudebruggen heeft, of dat de oude isolatie niet meer voldoet, neem dan contact op voor een energiegesprek en/of een maatwerkadvies. Met onze tips kunt u vaak al snel energie besparen en de eerste stappen zetten naar duurzaam wonen.