Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Energiecoach Theo van Lieshout in Walhalla

Energiecoach Theo van Lieshout in Walhalla

Onlangs werd onze Energiecoach Theo van Lieshout geïnterviewd voor Walhalla.Het dorpsblad Walhalla is al ruim 50 jaar een begrip in Wognum. Het blad wordt vanaf het begin af aan tweewekelijks huis-aan-huis bezorgd. Voor degenen die het interview gemist hebben, staat hieronder de tekst.

DORPSNIEUWS

In elke editie van het Walhalla een interview met een bijzonder persoon (-en) uit Wognum

Sinds twee jaar zijn de energiecoaches van “WARM MEDEMBLIK’ actief. De initiatiefnemer van deze groep vrijwilligers in de Gemeente Medemblik is Theo van Lieshout. Hij woont al heel lang, 46 jaar in Wognum. Omdat wij een onafhankelijk advies wilden over het energieneutraal maken van ons jaren 70 huis, werden wij getipt door een vriendin over deze groep betrokken en enthousiaste vrijwilligers.  Na het zeer gedegen, onafhankelijk  en waardevol advies, dat wij kregen, dacht ik…. hier moet heel Wognum van weten en vandaar dit interview.

Theo van Lieshout vertelt over zijn overweging om aan de slag te gaan met het thema duurzaamheid. Na zijn pensionering als techneut / elektronicus op de Universiteit van Amsterdam, kwam de vraag en wat nu? Blijven wij wonen in Wognum of gaan we nog een keer verhuizen naar elders. Als we in Wognum blijven, dan is comfort, duurzaamheid en de levensbestendigheid van ons huis heel belangrijk voor ons. ‘De serre lekte en ik wilde graag een kas in de tuin’, zo vertelt Theo en van het een kwam het ander. De keuze viel uiteindelijk op blijven in Wognum en toen ging ik aan het werk.  Als techneut wilde ik precies weten hoe het zat en zo ontdekte ik dat er eigenlijk weinig ‘onafhankelijke’ literatuur bestond over de verduurzaming van een woning. Met mijn eigen huis als onderzoeksobject schreef ik eerst een ontwerp voor een warmtepomp. Daarna een dik boek over deze materie en wat je allemaal moet weten om tot een goed plan te komen over het verduurzamen van je huis. Om dit werk toegankelijk te maken voor anderen schreef ik er ook een dun boekje over. ‘Een energieneutraal huis, hoe dan? ‘ Nu wist ik het naadje van de kous en stapte naar de Gemeente Medemblik  omdat er ook voor gemeentes een enorme uitdaging aankomt in het kader van duurzaamheid en hoe ga je dat dan doen. Het idee om vrijwilligers op te leiden tot energiecoaches, die hun kennis kunnen inzetten om inwoners van de gemeente een onafhankelijk advies te geven, werd omarmd door de Gemeente en ook uitgevoerd. ‘Niet direct beginnen met het aanschaffen van zonnepanelen, eerst een plan te maken’. Hoe is het gesteld met de isolatie van je huis, zijn er kleine op maat gemaakte aanwijzingen te geven om de eerste stappen te zetten. Vol trots vertelt Theo over de groep van 20 opgeleide energiecoaches, die nu in Medemblik enthousiast aan de gang zijn.  Er zijn twee soorten van advies. Een gesprek met een van de energie-coaches dat bijna gratis is. Daarin wordt verhelderd wat de vraag is van degene die advies vraagt en een eerste aanwijzing/advies gegeven. Een tweede gesprek waarin een heel gedegen en uitgebreid maatwerkadvies wordt gegeven kost €150,00. Hier wordt het hele huis van onder tot boven bekeken en wordt op basis van gegevens (aantal bewoners, staat van het huis, gas, elektriciteit) een advies uitgebracht. En Theo vertelt enthousiast door over zijn project….helaas mag ik maar een interview van 500 woorden. Maar ….

Wilt u Theo en zijn collega – coaches ontmoeten, kom dan naar de energiemarkt op vrijdag 6  oktober naast de Albert Heijn op het Boogerd plein. U kunt hen dan al uw vragen stellen rond het energieneutraal maken van uw woning ( zie ook aankondiging elders in de Walhalla).

Berthe van Engen