Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Ervaringsverhalen: Verduurzaming van de woning van Sjaak Hendriks

Ervaringsverhalen: Verduurzaming van de woning van Sjaak Hendriks

Foto: Bronboring

Het gebruik van fossiele brandstoffen beïnvloedt steeds meer het klimaat en de temperatuur van de aarde. In plaats van te wijzen naar wat anderen kunnen doen, besloot energiecoach Sjaak Hendriks zelf iets te doen. Hij ging van start met de verduurzaming van zijn woning.

In 2013 begon hij met het vervangen van het gasfornuis voor een elektrische combi-oven en een inductiekookplaat. Toen de buitendeur moest worden vervangen, koos hij direct voor een geïsoleerde deur. De volgende stap betrof de aanschaf van zonnepanelen. Daarvoor liet hij eerst de 1-fase-aansluiting in de meterkast vervangen door een 3-fasen-aansluiting. Hij plaatste in de groepenkast drie energiemeters voor de omvormers voor de zonnepanelen, de toekomstige warmtepomp en toekomstige elektrische auto.

43 zonnepanelen

Sjaak koos ervoor om zesendertig zonnepanelen op het dak te plaatsen. De volgende stap was de vervanging van de ventilatie-eenheid. Het oude systeem maakte plaats voor een warmte terugwin systeem (WTW), hetgeen ervoor zorgt dat de verse lucht wordt opgewarmd, zodat er geen warmte verdwijnt met ventileren. Om nog meer energie op te wekken, liet Sjaak nog zeven extra zonnepanelen plaatsen. Sjaak heeft nu zonnepanelen op het zuiden, westen, oosten en noorden voor een goede verdeling van energieopwekking verspreid over de dag. Omdat het pannendak nog niet goed geïsoleerd was, bracht Sjaak van binnenuit 142 mm PIR-isolatie aan. Het huis was daarna goed voorbereid voor de komst van een warmtepomp.

Zonnepanelen op zuiden en westen

De zonnepanelen op de noordzijde

Op de zuidzijde liggen ook panelen

In zijn zoektocht naar informatie voor het verduurzamen en elektrisch verwarmen van zijn woning, zocht hij naar informatie op internet. Daar is veel te vinden, maar als je onvoldoende kennis hebt, weet je niet wat het beste advies is. Het duurde even voor hij wist welke ondersteuning de overheid biedt om de verduurzaming financieel mogelijk te maken. Ook de gemeente verleende een substantiële subsidie voor de maatregelen om van het gas af te raken. Op de website www.huisenergieneutraalmaken.nl vond Sjaak veel informatie op een begrijpelijke manier.

Bodemwarmtepomp

Groepenkast met 3 energiemeters

De bodemwarmtepomp

Warmte terugwin ventilatiesysteem

Sinds oktober 2023 heeft Sjaak een bodemwarmtepomp. Hiervoor werd een warmtebron geboord onder het pad naast het huis. De bron levert 80% van de warmte-energie. De bodemwarmtepomp kon in de garage worden geplaatst. Een bodemwarmtepomp maakt niet veel geluid, je kunt het vergelijken met het geluid van een grote koelkast. Ook in de zomer kun je goedkoop je huis koelen met de bodemwarmtepomp. Nadat het huis 100% gasloos was, kon de cv-ketel worden verwijderd en ook de bijbehorende dak-doorvoer. Dat scheelde weer schaduw op de zonnepanelen en een warmtelek door het zolder dak naar buiten. De woning is nu 100% gasloos en de gasleiding naar de weg is fysiek verwijderd.

Volgende stap in verduurzaming van de woning

Sjaak is nog niet klaar met de verduurzaming van zijn woning. Het vervangen van de ramen en kozijn door goed isolerende kozijnen met driedubbelglas staat bovenaan zijn wensenlijst.

Wil je ook je woning verduurzamen? Vraag dan een onafhankelijk maatwerkadvies aan bij Warm Medemblik, zodat je een beter en compleet, samenhangend beeld hebt van de mogelijkheden tot verduurzamen van je woning.